Eftersom att det är en del som verkar missförstå vad RUT egentligen handlar om så tänkte jag berätta om det här.

RUT är en skattereduktion som enbart gäller för själva tjänsterna. Kostanden för tjänsten reduceras då med 50 procent och vad det handlar om går att hitta i namnet RUT – Rengöring, Underhåll och Tvätt. Alla människor som betalar skatt i Sverige har rätt att utnyttja RUT. Dock finns det ett krav på att den bostad som ska städas är den som du är folkbokförd på och att skatten som du betalar räcker till för att överhuvudtaget ge en skattereduktion.

Med ett maxtak på 50 000 kronor så innebär det att du kan köpa RUT-tjänster för ett värde av 100 000 kronor, men summan varierar beroende på hur mycket du betalar i skatt. För dig som samtidigt renoverar, och får hjälp av ROT, behöver veta att summan från både RUT och ROT läggs ihop, så de är inte separata skatteavdrag.

Men hur fungerar det? Jo, du betalar helt enkelt endast halva summan av tjänsten till företaget. Företaget i sin tur ansöker om resterande del av priset från Skatteverket. När då Skatteverket betalar ut den summa som företaget ansökt om så skickas det ett kontrollbrev där det framgår hur mycket av skattereduktionen du har använt, samtidigt som det står hur mycket du kan använda. Är du osäker från början på hur mycket du kan använda så ta kontakt direkt med Skatteverket som hjälper dem dig hitta korrekt summa. Det är kanske svårt att komma igång, men när väl allt är klart så är det inga bekymmer alls.