En av fördelarna med att ha ett aktivt arbete där man måste röra sig mycket är att man i princip håller sig i form utan att behöva göra någonting speciellt. Det räcker helt enkelt med att arbeta. För den som sitter i en kontorsstol hela dagarna (förutom när hen går till möten för att dricka kaffe och äta bullar) är det ju jobbigare. Då måste man helt enkelt lägga ner en del av sin fritid på att hålla sig i form på olika vis, genom olika former av träning. Nu menar jag inte att jobbet som lokalvårdare innebär att jag får en uthållighet som Gunde Svan, men den är nog definitivt en bra bit över genomsnittet (vilket nog säger mer om konditionen hos genomsnittssvensken än om mig).

Behöver extra energi

Genom att jag har ett så pass aktivt och ibland också tungt jobb så behöver jag all den energi som jag kan få. Det skiljer sig faktiskt inte så mycket från den som tränar seriöst – för att orka med och träningen ska få bästa effekt så krävs helt enkelt energirik kost, antingen genom ens diet eller genom olika kosttillskott. Själv använder jag mig av spirulinapulver som är en av naturens mest koncentrerade näringskällor. En matsked eller så med spirulinapulver gör att jag får all den energi jag behöver för en hård och slitsam arbetsdag.

Spirulinapulver är någonting som verkligen kan rekommenderas, även om det ska erkännas att det har en rätt så… speciell smak. Många tycker helt enkelt inta att det är särskilt gott, och det kan jag väl hålla med om, men det gäller bara att blanda det i morgonjuicen eller morgonyoghurten. På så vis försvinner spirulinapulvrets egen smak till stor del. Dessutom, så illa tycker jag, faktiskt, inte att det smakar. Snarare är det så att det är en väldigt annorlunda smak som det tar lite tid att vänja sig vid. Men det är det helt klart värt!

Och nu över till någonting helt annat

RUT-avdragets vara eller icke vara har debatterats flitigt på sista tiden, med många inlägg och argument från båda sidor. En välkommen utveckling var att Miljöpartiet öppnade för förhandlingar om RUT-avdraget. Gustav Fridolin sade där att ” Miljöpartiet är öppet för att ha fler former av avdrag i reparationsbranschen”. Det blev också ett av resultaten av flyktinguppgörelsen mellan regeringspartierna och alliansen. Den uppgörelsen i övrigt kan man ha åsikter om, speciellt det där med temporära uppehållstillstånd som ingen kunnig människa tror kan leda till annat än försämrad integration. Men det utökade RUT-avdraget är definitivt välkommet.

Framtiden för RUT-avdraget

Att RUT-avdraget blev en del av flyktingöverenskommelsen var definitivt lite överraskande och ingenting som de flesta trodde skulle ingå. Vad detta innebär för RUT-avdraget på längre sikt är också svårt att sia om. Det utökade RUT-avdraget är ju ett försök att hjälpa nyankomna att komma in på arbetsmarknaden. När flyktingkrisen inte längre är akut (vilket med tanke på situationen i Syrien kan ta obehagligt lång tid), vad kommer då att hända med RUT?