RUT-Avdraget ska vara kvar, så är det bara

RUT-avdraget handlar i all sin enkelhet om att göra det lättare för människor att få hjälp med sysslor i sina hem. Framför allt rör det sig om städhjälp. Själva anledningen till att RUT-avdraget överhuvudtaget infördes av den alliansstyrda regeringen berodde på dels att de ville öppna upp nya möjligheter för nya aktörer på marknaden och dels för att få bort mycket utav den svarta städhjälp som då fanns. Detta har i sin tur också mynnat ut i en diskussion om Läx-RUT där barn kan få hjälp med läxorna, till ett billigare pris. RUT är med andra ord en statligt finansierad åtgärd som finns till för att privatpersoner inte ska behöva betala lika mycket för dessa tjänster.

Det finns de som debatterar om RUT verkligen har varit effektivt eller inte. Det är lätt att debattera när man befinner sig på utsidan av påverkan, men när du väl finns inom den så märker du tydligt hur det faktiskt har gjort saker och ting lättare. Det bästa med det hela är att det svart betalda jobbet i princip inte existerar längre, och det är något som vi vitt arbetandes städföretag verkligen uppskattar. Vi har en mer aktad bransch nu än innan, och det vore väldigt synd om kommande regering valde att ta bort den. Det är som att transportera oss städföretag tillbaka i tiden.

RUT fungerar i vilket fall som ett avdrag, en skattereduktion, för privatpersoner. I slutändan så ger det dig rätt att dra av upp till 50 000 kronor per person och år, och summan fastställs av hur mycket du får i slutgiltig skatt, så det är inte säkert att ditt belopp hamnar på 50 000 kronor. Det är också värt att tänka på att det är själva arbetet av tjänsten som du får dra av på, alltså inte själva materialet som används, men det är mer aktuellt när det gäller ROT-avdraget. Det är med andra ord mycket som ska tas reda på innan du kan börja utnyttja din rätt till RUT, men det är i vilket fall en möjlighet för dig som privatperson att få hushållsnära tjänster till ett betydligt bättre pris.