Det kan vara svårt att ibland veta vad det egentligen är som ingår i RUT-avdraget. Om du som läser det här känner igen dig i den beskrivningen så kan jag lugna dig med att du är långt ifrån ensam. Det är svårt att veta och läser du inte på så kan det visa sig en hel del ovälkomna överraskningar när det visar sig att arbetet inte alls ingick i RUT.

Det som ingår är städning, alltså det som du själv sysslar med för att hålla ditt hem rent med dammsugning, torkning och damning. Det som också ingår är lite mindre trädgårdsarbeten eller barnpassning. De mindre trädgårdsarbetena syftar framför allt till arbeten som bevattning av rabatter och gräsmattor till gräs- och häckklippning. Det är alltså delar av trädgårdsarbete som kanske tar tid, men som enligt bedömningen i RUT fortfarande är mindre trädgårdsarbeten, då de ryms under rubriken underhåll. Större, mer omfattande trädgårdsjobb kommer alltså inte att täckas av RUT. I de arbetena kan man exempelvis räkna in beskärning av träd eller om du skulle vilja anlägga en hel trädgård.

Det som det är viktigt att tänka på är om man redan nu har någon form av tjänst i hushållet som är bidragsbaserad. Det kan handla om exempelvis hemtjänst, och är det så att du får din hemtjänst från kommunen så ingår det i deras arbete att ta hand om städning, vilket gör att du i det fallet inte kommer att kunna utnyttja RUT-avdraget. Så tänk dig för noga och ta reda på vad som ingår och inte, för att bespara dig onödig vånda.